woensdag 29 december 2010

Ui met tijm en...knoflook!



Het leuke van rode uien is dat ze - terwijl ze rauw heel scherp van smaak zijn - ze superzoet en zacht worden als je ze een tijdlang roostert. Met kerst deden wij dat met roomboter, knoflook en tijm, in de oven. Lekker als bijgerecht bij vlees, bijvoorbeeld.




Wat heb je nodig voor een
bijgerecht voor 4 personen?
- een stuk of 6 rode uien
- verse tijm
- 100 gram roomboter
- 1 bol knoflook
- vijzel
- ovenschaal

Hoe maak je het?

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal alleen de buitenste schil van de ui af en snijd een kapje van de onderkant zodat ze blijven staan. 2. Snijd de bovenkant kruislings in, tot iets over de helft van de uien. Dus de uien een beetje open, zet ze in de ovenschaal. 3. Kneus de takjes tijm voorzichtig in de vijzel; de takjes moeten wel heel blijven en vul de uien nu voorzichtig met de tijm, peper en zout, en blokjes boter. 4. Leg de tenen knoflook (ongeschild!) tussen de uien in de schaal en bak de uien ongeveer 35 minuten in de oven.



Wat smaakt er lekker bij?
De tenen knoflook die je op de bakplaat hebt meegeroosterd zijn na het roosteren zacht van binnen. Je kunt de gepofte knoflook er zo uitduwen en met de uien
opeten.
















Kerst-portobello


Omdat het kerstdiner dit jaar uit schandalig veel vlees bestond, was het voorgerecht vleesloos. En superlekker! Simpel ook en dus geschikt voor mijn blog. Met veel dank aan meneer Albert Heijn. Daar gaan we.





Wat heb je nodig voor vier portobello's als voorgerecht?
- 4 grote portobello's
- 3 tot 4 eetlepels olijfolie met basilicum
- 4 plakjes bladerdeeg uit de diepvries, ontdooid

- 200 gram gorgonzola, zonder korst
- 2 sjalotjes in dunne ringen
- verse tijm
- rucola
- versgemalen peper
- bakpapier

Hoe maak je het?
1. Bekleed de bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 200 graden. 2. Snijd voorzichtig de stelen uit de portobello's en smeer ze aan de buitenkant in met wat olie. 3. Leg op elk plakje bladerdeeg een portobello en vouw het deeg om de paddenstoelen heen. 4. Snijd de gorgonzola in vier stukken en vul de portobello's hiermee. Leg de sjalotringen hier bovenop, dan de tijm, de peper en tenslotte nog wat olie. 5. Bak de portobello's in 20 tot 25 minuten. Serveer ze op bordjes met een beetje rucola.

Wat smaa
kt er lekker bij?
Wij aten de portobello's met rucola, als voorafje. Als hoofdgerecht kun je ze eten met bijvoorbeeld tagliatelle.



dinsdag 23 november 2010

Verslavende tortilla



Pas op want deze Spaanse aardappeltortilla blijkt zo verslavend te zijn dat je er meer van eet dan je eigenlijk zou moeten doen. Dat was althans wat er bij ons gebeurde.... Naast verslavend is ' ie ook hartstikke makkelijk om te maken, snel en nog best gezond ook.




Wat heb je nodig voor een grote tortilla voor ongeveer 3 personen?
- zes (biologische of vrije uitloop) eieren
- een half zakje geraspte (30+) kaas
- 300 gram aardappelschijfjes
- twee sjalotjes
- 1 teen knoflook
- een halve paprika
- 3 tomaten
- een half bakje kastanjechampignons
- 200 gram diepvrieserwten
- 100 gram chorizo, in plakjes
- peper en zout
- verse rozemarijn
- olijfolie

Hoe maak je het?
1. Verwarm de olie in een grote koekenpan (waar je ook een deksel bij hebt), snijd de ui en knoflook fijn en fruit ze zachtjes. 2. Snijd de paprika en tomaten in kleine stukjes en de de champignons in kwartjes en bak deze op laag vuur mee. Voeg ook de (al dan niet bevroren) erwten toe. 3. Bak in een andere pan de aardappelschijfjes bruin. 4. Snijd de plakjes chorizo in stukjes en bak deze mee met de aardappelen. 5. Maak een mengsel van de eieren, kaas, peper en zout en de naalden van de rozemarijn (naar smaak) en roer dit goed door. 6. Voeg de aardappel met chorizo bij het groentemengsel en giet hier overheen het eimengsel. Doe een deksel op de pan en zet het vuur laag zodat de onderkant van de tortilla niet aanbrandt. Wacht nu net zo lang tot het ei gestold is zonder dat je het heel droog laat worden. Snijd in stukken en serveer.

Wat smaakt er lekker bij?
Wij aten er kort gekookte broccoli bij, met een beetje zout.


donderdag 18 november 2010

Bijna Bio Soep


De caissière van de biologische winkel probeerde te raden wat ik ging eten maar kwam op basis van mijn boodschappen (tomatenblokjes, witte bonen, bleekselderij en paprika) niet verder dan “iets met tomaten, bonen en andere groenten”. Het zou een soep worden, met biologische en niet-biologische ingrediënten. Gezond en voedzaam en extra lekker met warm olijven-mozzarella-breekbrood van de Albert Heijn. De soep is natuurlijk ook lekker met niet-biologische groenten en wat betreft de kruiden moet je doen wat je zelf lekker vindt. Ook met de groenten kun je variëren maar zoals het hieronder beschreven staat, vind ik het het lekkerst.


Wat heb je nodig voor een grote pan soep (minimaal 4 personen)?
- 1 rode paprika

- 2 blikken witte bonen à 400 gram

- 2 blikken tomatenblokjes à 400 gram

- 4 stengels bleekselderij

- 300 gram bladspinazie (vers of uit diepvries)

- 200 gram diepvrieserwten

- kruidenbouillonblokje

- 1 teen knoflook

- 2 uien

- olijfolie

- peper en zo
ut + kruiden naar keuze (bijvoorbeeld paprikapoeder, basilicum, Italiaanse kruiden)
- brood

- geraspte Parmezaanse kaas


Hoe maak je het?

1.
Snijd de uien en knoflook fijn en fruit ze in olijfolie in een grote pan. 2. Was de stengels bleekselderij en snijd ze in dunne plakjes. Snijd ook de paprika in stukjes. Bak bleekselderij en paprika even mee met de ui en knoflook. 3. Giet hierbij ongeveer 1,5 liter water en doe het bouillonblokje erbij. Goed doorroeren en aan de kook brengen. 4. Voeg dan de tomatenblokjes toe, laat de bonen uitlekken in een vergiet en voeg deze ook toe. Doe de erwten erbij (hoeven niet van tevoren ontdooid te zijn) en – als je diepvriesspinazie gekozen hebt – de spinazie. Heb je verse spinazie wacht dan tot de laatste vijf minuten voorda
t je het toevoegt. 5. Proef de soep, voeg kruiden toe naar eigen smaak en laat de soep nog ongeveer tien minuten zachtjes doorkoken. 6. Garneer met een beetje Parmezaanse kaas en serveer met brood.

Wat smaakt er lekker bij?

Brood, bijvoorbeeld olijven-mozzarella-breekbrood uit de oven, van de AH.



zondag 7 november 2010

Sgroppino en een beetje spijt


Vandaag hadden we er allemaal een beetje spijt van maar gisteravond was het fijn: sgroppino van wodka, pro secco en citroen-sorbetijs. Supersimpel, erg lekker en kan zelfs prima na kaasfondue.













Wat heb je nodig voor zes glazen?
- 2 bakken citroen-sorbetijs
- ½ liter pro secco

- 100 milliliter wodka

- 1 limoen
- flutes of cocktailglazen

Hoe maak je het?

1.
Meng met een mixer het ijs, de pro secco en de wodka. Bovenstaande hoeveelheden zijn een indicatie; maak het zoals je het zelf lekker vindt. 2. Snijd de limoen i
n partjes en maak een inkeping in elk partje. 3. Verdeel de sgroppino over zes flutes of cocktailglazen en schuif een limoenpartje over de rand van elk glas.

woensdag 3 november 2010

Dimme’s tonkatsu met bimi, oesterzwammen, pittige mango en udon noodles


Vandaag een gastschrijver op mijn blog :-) Dimme maakt Japanse tonkatsu voor twee.







Na alle drukte van de afgelopen tijd leek het me goed om weer eens voor
mijn lieve vriendinnetje te koken. Ik wilde weer eens Japans te koken, maar tegelijkertijd iets nieuws uitproberen. De basis had ik snel bedacht; udon noodles (dikke Japanse noodles), tonkatsu (gepaneerde varkensfilet) bimi (een groente die op broccoli lijkt) en oesterzwammen gebakken in sojasaus. Maar ik wilde iets spannends en origineels toevoegen. De smaken zout en pittig waren gecoverd dus er moest iets zuurs of zoets bij. Ik besloot het risico te nemen, kocht een mooie rijpe mango en ging aan de slag.

Wat heb je nodig voor 2 personen?

- udon noodles (dikke Japanse noodles, te koop bij de toko)

- 1 schaaltje bimi (Albert Heijn)

- 1 bakje oesterzwammen

- 1 flinke varkensfilet

- rijpe mango
- Japanse sojasaus
- chilisaus
- cayennepeper

- panko (Japans paneermeel, bij de toko)
- wasabi-mayonaise (toko)

- shichimi (Japans zeven-kruidenpoeder, te koop bij de toko)


Hoe maak je het?
1.
Als eerst sneed ik een kwart van de mango in kleine blokjes en marineerde die in chilisaus, cayennepeper en sojasaus. Ik zette twee grote pannen met water op het vuur voor de bimi en de noodles. 2. Daarna begon ik met het bereiden van de varkensfilet voor de tonkatsu. De filet moet mals en dun geslagen worden met een vleeshamer om vervolgens gekruid te worden met shichimi. Haal de gekruide filet door een geklopt ei in een diep bord en paneer d
eze in panko. 3. Halveer de stronkjes bimi in de lengte. Als het water kookt, gaat de bimi in de ene pan en de noodles in de andere. 4. Bak de tonkatsu in een koekenpan met een goede laag olie of boter. 5. Snijd intussen de oesterzwammen zeer grof en bak deze in een beetje boter of olie. 6. Schep de bimi uit het kokend water, laat goed uitlekken en voeg bij de oesterzwammen. Scheut sojasaus toevoegen en de pan regelmatig schudden zodat niks aanbakt. 7. Houd de tonkatsu goed in de gaten en haal deze uit de pan zodra deze gaar en aan beide kanten bruin gebakken is. Eenmaal uit de pan snijd je de tonkatsu in dunne plakken. 8. Als de groenten klaar zijn, leg je ze even apart en bak je de mango kort in de koekenpan waar je de groente in hebt gebakken hebt. De mango wordt warm en zacht. 9. Schep de noodles op een bord, bedek met de oesterzwammen, bimi en mango. Leg de plakjes tonkatsu erover heen en bedek met tonkatsu saus en beetje wasabi-mayonaise.

Itadakimasu!



maandag 1 november 2010

Winter-eten


Het was zondag om vijf uur ’s middags al bijna donker en dat maakte dat ik zin had in winter-eten. Iets met rode wijn en knoflook. Het werd kip gestoofd in rode wijn, met spruitjes. Het recept bleek ‘Rick-proof’ wat betekent dat er geen melkproducten in zaten die onze buurjongen niet mag hebben. En dus werd het winter-eten voor drie, op de bank, met een deken en de laatste aflevering van The Unit seizoen 1.


Wat heb je nodig voor 4 personen?
- 2 rode uien

- 1 teen knoflook

- 50 gram boter

- 3 kipfilets (liefst bio of scharrel!)

- 125 gram kastanjechampignons

- 100 ml rode wijn

- 1 pot vleesfond (a 380 ml)

- 4 takjes verse rozemarijn

- Klein beetje bloem en een zeef

- 400 gram spruitjes

- Aardappelschijfjes/partjes/krieltjes die je lekker vindt


Hoe maak je het?

1. Sn
ijd de uien in ringen en hak de knoflook heel fijn. Verhit de boter in een pan en fruit de ui en knoflook zachtjes. 2. Snijd de kipfilet in blokjes en bak deze twee minuten mee in de pan, op hoog vuur. 3. Snijd de champignons in kwartjes en roer deze kort door de kip. 4. Giet de fond en wijn bij het kipmengsel en laat het op hoog vuur inkoken. De kip stooft nu gaar. Als de saus te dun blijft kun je ‘m wat dikker maken door een klein beetje bloem boven de pan te zeven en dit goed door het mengsel te roeren. Voeg de naalden van de rozemarijn ook toe en laat alles goed doorkoken. Breng op smaak met zout en peper. 5. Bereid intussen de aardappeltjes en kook de spruiten acht minuten. 6. Voeg als laatste de spruitjes toe aan het kip-wijnmengsel. Serveer de aardappels en het kip-wijnmengsel samen op een bord.

Wat smaakt er lekker bij?

In plaats van aardappelpartjes kun je zelf aardappelpuree maken van kruimige gekookte aardappels, melk, boter en peper en zout.


maandag 25 oktober 2010

Pittige/zure/zoute salade



Het is maandag en ik heb afgelopen weekend teveel lekkere dingen gegeten en teveel ongezonde drankjes gedronken. Tijd voor een lichte en slanke maaltijd. Maar wel eentje met pit. Deze vegetarische salade is pittig, zuur en zout. Alleen zoet ontbreekt en volgens de wetten van de Oosterse keuken hoort die smaak er eigenlijk ook nog bij. Maar niet in dit recept en dat is maar goed ook want een schep suiker toevoegen zou dit maaltje weer minder slank maken.


Wat heb je nodig voor 2 personen?
- 4 bos- of lente-uitjes
- 1 zakje gemengde eikenbladsla (van de AH, ‘gewone’ sla mag ook maar doe er dan wat losse rucola doorheen)

- 1 bosje verse koriander

- suga
r snaps of peultjes (zoveel als je lekker vindt)
- diepvrieserwten (zoveel als je lekker vindt)

- 1 limoen

- 1 bakje tofu, fijngesneden of al gesneden tofu-reepjes

- 4 eetlepels Oosterse roerbakolie (Conimex heeft een lekkere)

- 2 theelepels rode currypasta (of meer :-))

- 1 a 2 eetlepels Japanse sojasaus

- zout en peper

Hoe maak je het?

1.
Verhit in
een wok de helft van de olie en bak de currypasta hier even in, tot ‘ie goed geurt. 2. Roer de tofu door de curry en bak dit op laag vuur zo’n tien minuten. 3. Was intussen de uitjes en snijd ze in dunne ringetjes. Snijd de koriander fijn. 4. Kook de sugar snaps of peulen samen met de diepvrieserwten heel kort; 3 à 4 minuten. Spoel daarna koud af en laat ze afkoelen. 5. Boen de limoen schoon en rasp de schil. Pers de limoen uit. 6. Meng het limoensap (ongeveer 1 eetlepel) met de overgebleven olie en wat peper en zout. 7. Vermeng in een schaal de sla, uiringetjes, erwten, sugar snaps, koriander, dressing, limoenrasp en de gebakken tofu.

Wat smaakt er lekker bij?
Naanbrood! Indiaas en dus eigenlijk niet helemaal passend, maar wel héél lekker bij deze salade. Een andere optie is om er noodles bij te maken.


zondag 17 oktober 2010

Blauwe-kaas-taartjes


Een beetje gaar van het Bockbierfestival, een jarige maar werkende Lief in huis en zin in iets lekkers. Tijd voor mini quiches met blauwe kaas. Eén keer eerder maakte ik ze maar dat was niet zo’n succes. Het was kerst, er lag sneeuw en ik had een kater, en toen ik dacht slim te zijn en de rijst die ik gebruikt had bij het bakken van de deegbodems buiten in de tuin van mijn ouders te gooien, lieten de bodems los. Dit keer ging het beter. Overigens staat in het originele recept hoe je zelf deeg moet maken (met bloem, water en boter) maar daarvoor was ik vandaag te lui. Kant-en-klaar deeg dus. Net zo lekker, wel zo makkelijk.


Wat heb je nodig voor ongeveer 12 taartjes?

- 6 plakjes deeg voor hartige taart (diepvries)

- 25 gram boter

- 2 stengels bleekselderij

- 1 prei

- 2 deciliter slagroom

- 200 gram stilton kaas

- zout en peper

- 3 eierdooiers

- verse peterselie voor de garnering
- 25 gram walnoten

- muffinvorm voor minimaal twaalf taartjes

- deegroller en wat meel



Hoe maak je het?
1.
Verwarm de oven voor op 200°C. 2. Laat de plakjes deeg ontdooien en kneed ze daarna tot één bal. Maak de walnoten fijn in een vijzel en kneed deze door het deeg. 3. Maak twaalf kleine balletjes van het deeg en rol deze uit met de deegroller die je hebt bestoven met meel. Strooi ook wat meel op de ondergrind waarop je rolt, tegen het plakken. 4. Vet de muffinvorm in met een beetje boter en bekleedt de hokjes met het deeg. 5. Leg op elke plak deeg een stukje bakpapier, strooi daarover heen wat droge bonen of (goedkope) rijst en bak de deegbodems ongeveer vijf minuten. 6. Snijd de bleekselderij en de prei in dunne ringen, smelt de boter in een pan en stoof de groente zachtjes gedurende vijftien minuten. 7. Voeg twee eetlepels slagroom toe, verkruimel de kaas en roer deze door het mengsel heen. 8. Verwarm in een ander pannetje de rest van de slagroom tot net vóór het kookpunt en voeg dan de eidooiers toe. 9. Roer het goed door en voeg dan het kaas/groentemengsel toe. 10. Vul elk muffinhokje met het mengsel en bak de taartjes gedur
ende vijftien minuten in de oven. Garneren met peterselie.

Wat smaakt er lekker bij?

De taartjes zijn machtig dus een lunch op zich. Voor het avondeten eventueel aanvullen met een lichte salade.


zondag 10 oktober 2010

Venkel met ricotta, tomatensaus en….zonder ei

Het was echt een mysterie. In een recept van ZTRDG.nl (een site met seizoensrecepten = leuk!) stond dat ik voor venkel met ricotta en romige tomatensaus een ei nodig had. Maar eenmaal aan het koken, kwam het ei niet meer terug in de bereidingswijze. En dus maakte ik dit gerecht mét venkel, mét ricotta en mét tomatensaus maar zónder een ei. En dat ging uitstekend, bleek tijdens het verjaardagsfeestje van mijn vader, waar niemand van de aanwezigen heeft gezegd dat er iets miste aan het gerecht. Ricotta-venkel dus, zónder ei.


Wat heb je nodig voor ongeveer 12 stukken gevulde venkel?
- 3 venkelknollen

- 250 gram ricotta

- 3 eetlepels grof broodkruim (gewoon wat oud wit brood verkruimelen)

- 1 teen knoflook

- 1 ui

- 2 theelepels oregano

- 3 eetlepels olijfolie

- 1 blik tomatenblokjes (ik heb ook nog een klein blikje geconcentreerde tomatenpuree gebruikt omdat ik de saus te slap van smaak vond)
- 250 milliliter (slag)room

- 200 gram Parmezaanse kaas

- zout en peper

- mespuntje sui
ker
- grote ovenschaal of braadslee
















Hoe maak je het?

1.
Verwarm de oven voor op 180°C, snijd de venkelknollen aan de onderkant in en trek de rokken van de knollen los van elkaar zodat je vulbare ‘bootj
es’ krijgt. 2. Maak de stukken schoon en kook ze in water met een beetje zout. Kook ze maximaal 15 minuten maar korter is lekkerder!! Giet ze daarna af en spoel ze af met koud water. 3. Meng de ricotta met broodkruim, de gesnipperde knoflook, olijfolie, oregano, een deel van de geraspte Parmezaanse kaas (bewaar genoeg om de venkel straks mee te bestrooien!), en zout en peper. Vul de stukken venkel met dit mengsel. 4. Snipper de ui en bak ‘m eventjes. Voeg de tomaten toe, een mespuntje suiker en wat zout en peper. Laat de saus 10 minuten zachtjes stoven. Voeg daarna de room toe en laat de saus nog even inkoken. 5. Doe de saus in een grote ovenschaal of braadslee en leg de gevulde venkel hier bovenop. Bestrooien met Parmezaanse kaas en 10 minuten in de oven zetten.


Wat smaakt er lekker bij?
Wij aten de venkel samen met allerlei andere hapjes en hadden één stuk per persoon. Als hoofdgerecht zou ik kiezen voor meerdere stukken per eter en dit serveren met lekker brood en een simpele salade; de venkel is al smaakvol zat.


maandag 27 september 2010

Tomatentaart met PistachePesto

Hoe een simpel recept van Albert Heijn verrassend kan zijn. En dat kwam door de pesto. Terwijl ik dacht een standaard taart met tomaten, mozzarella, geitenkaas en groene pesto te maken, kwam er een taart met pistache-smaak uit de oven. Dat kwam doordat de gewone groene pesto op was en er alleen nog een mysterieus potje Pesto di Pistacchio in de koelkast stond. Geen idee hoe het potje er ooit terechtgekomen was; misschien hadden we ‘m meegenomen van vakantie, misschien stond het er al voordat ik hier woonde. Het maakt niet uit: de inhoud ervan gebruikte ik voor de taartbodem en bleek de taart veel spannender te maken dan Albert Heijn hem bedoeld had. Probleem: ik weet dus niet waar deze pesto te koop is. Maar dat ga ik uitzoeken zodra het potje leeg is.

Wat heb je nodig voor de taart?
- 5 plakje
s deeg voor hartige taart, uit de diepvries
- 1 bol mozzarella
- 6 romatomaten
- 5 eetlepels Pesto di Pistacchio (het merk heet Sicilia Perfetta)
- 2 tenen knoflook
- 4 eetlepels olijfolie
- 150 gram geitenkaas (Albert Heijn zegt feta maar ik vind geitenkaas lekkerder in dit recept!)
- lage taartvorm

Hoe maak je het?
1. Laat het deeg ontdooien en verwarm de oven voor (225 °C of gasovenstand 5). 2. Mozzarella laten uitlekken en in plakken snijden. Tomaten schoonmaken en in plakjes snijden. 3. Taartvorm invetten en bekleden met de deegplakjes. Bodem met vork inprikken en even blind bakken: leg een stukje bakpapier over de bodem heen en strooi hierop wat droge bonen of goedkope rijst. Dan e
en paar minuutjes in de oven en de bodem wordt straks met de vulling minder zompig. 4. Bodem besmeren met de pesto en hier overheen de plakken tomaat en mozzarella leggen. 5. Knoflook pellen, boven kommetje uitpersen en de olie erdoorheen roeren. 6. Taart besprenkelen met de olie en in de oven in ong. 20 minuten bakken. 7. Daarna de geitenkaas verkruimelen over de taart en ‘m nog twee minuutjes in de hete oven terugzetten.

Wat smaakt er lekker bij?
Salade van bijvoorbeeld doperwtjes en rucola.

zondag 29 augustus 2010

Risottoballen Sicilian Style

Geheel en al geïnspireerd op de vakantie op Sicilië, maakte ik onlangs arancini: risotto-balletjes. Je kunt ze zo groot maken als je zelf wilt maar ik vind het formaat bitterbal eigenlijk het lekkerst. Op Sicilië hebben ze ze in veel groter formaat en in een soort piramidevorm maar dat komt eigenlijk neer op een grote hap risotto met relatief weinig korstje. Kleiner is lekkerder wat mij betreft.













Wat heb je nodig voor ongeveer 20 stuks?
- 1 theelepel saffraandraadjes

- 2,5 deciliter witte wijn

- 225 gram risotto

- 100 gram boter
- 1 ui, fijngehakt

- 1 grote teen knoflook, geperst

- 7,5 deciliter kippenbouillon van bouillontabletten
- 2 eetlepels verse tijm, de blaadjes van de takjes afgehaald

- 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt

- 100 gram mozzarella, in blokjes gesneden

- 75 gram droog broodkruim of gewoon paneermeel uit een pakje

- Olie
- Frituurpan of gewone pan voor frituren op het fornuis



Hoe maak je het?

1. Leg de draadjes saffraan in de wijn om te weken. 2. Smelt de boter in een grote pan, en bak hierin ui en knoflook 3 tot 4 minuten. Laat ze niet bruin worden; bak op laag vuur. 3. Maak de bouillon in een andere pan met het water en de bijbehorende hoeveelheid tabletten (zie de verpakking voor de verhouding). 4. Doe de tijm en de risotto bij de ui in de pan en bak het al roerend een minuut. Doe de wijn en saffraan erbij en roer tot de wijn helemaal is opgenomen door de risotto. Ga continu door met roeren terwijl je er steeds een paar soeplepels bouillon doorheen doet. Doe dit tot de bouillon op en de rijst romig is. 5. Neem de pan van het vuur en roer de Parmezaanse kaas erdoorheen. Spreid het mengsel dan uit over een grote schaal of bakplaat en laat het enigszins afkoelen. 6. Eenmaal afgekoeld rol je ballen ter grootte van een bitterbal van het mengsel. Maak telkens in het midden van de bal een gaatje en stop daar een blokje mozzarella in. De bal dichtmaken en door het paneermeel rollen. Goed bedekken met het meel! 7. En dan…frituren maar. In een frituurpan tot 180 °C of in een pan op het vuur met ver
warmde olie, in 3 tot 4 minuten. Frituur je zonder frituurpan en wil je weten of de olie in je pan heet genoeg is, laat dan een druppel water in de olie vallen. Sist de olie, dan is het heet genoeg. Laat de ballen na het frituren op keukenpapier uitlekken.

Wat smaakt er lekker bij?
Wij aten de arancini als onderdeel van de anti pasti; een plateau met Italiaanse hammetjes, kaas
en bijvoorbeeld gemarineerde artisjokken of aubergine.






Verboden focaccia

Ik weet het, ik weet het…Tonijn mag écht niet meer. Maar heel soms mag ik even zondigen van mezelf en dan maak ik een focaccia met tonijn-uit-blik, jalepeno’s en cheddarkaas….

Wat heb je nodig voor een lunch voor 2 personen?
- focaccia-brood van de Albert Heijn, om zelf af te bakken
- blikje tonijn in olie
- pot jalepeño pepers, in stukjes gesneden
- pakje cheddar kaas in plakjes

Hoe maak je het?
1. Laat de tonijn uitlekken en verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd het brood door de helft en snijd de beide helften open. 2. Beleg de vier plakken brood met de tonijn, de stukjes jalepeño’s en daarbovenop de plakken cheddar. 3. Leg de broodjes in de oven totdat de kaas gesmolten is.

Wat smaakt er lekker bij?
Het broodjes is vrij machtig (en daarmee perfect tegen een kater) dus iets erbij is voor de lunch niet nodig…



Pizza van de tv

Ik durf het bijna niet toe te geven maar laatst zag ik per ongeluk het programma van Carlo en Irene op zondagmiddag (sinds Unilever zich terugtrok als hoofdsponsor heet het programma niet langer Life and Cooking maar Life 4 You en is er eigenlijk helemáál niks meer aan). Maar goed, per ongeluk keek ik er naar. En toen zag ik iets heel lekkers voorbij komen: blini’s met zalm én pizza met zalm, uien en crème fraiche. Die laatste heb ik onlangs zelf gemaakt toen er een vriendin kwam eten. De blini’s moet ik nog uitproberen maar hier – onder het mom van beter goed gejat dan slecht bedacht – het recept voor de pizza.

Wat heb je nodig voor 1 pizza?

- 300 gram bloem

- 10 gram gist

- 1,5 deciliter lauw water
- scheut olijfolie

- 1 rode ui
in ringen
- 1 bakje sour crème of crème fraiche

- 250 gram gerookte zalm

- Zout


Hoe maak je het?

1.
Maak het deeg van bloem, gist, water en zout. Kneed deze ingrediënten door elkaar en pak het deeg daarna als bol in in vershoudfolie. Laat het een half uur rusten in de koelkast. Verwarm intussen de oven voor op 250 °C. 2. Rol het deeg daarna dun uit. Bestuif je werkblad met wat meel om te voorkomen dat het deeg blijft plakken. 3. Bak de bodem in acht minuten gaar. 4. Beleg de bodem met de room, de uiringen en de zalm.


Wat smaakt er lekker bij?
Een lichte salade.





Zelf wontons maken


Na het zien van één of ander vaag Japans kookprogramma waarin een hond (!) centraal staat, wist ik het zeker: ik moest en zou zelf wontons maken. En zo geschiedde.
















Wat heb je nodig voor ongeveer 24 stuks?

- 1 pakje wontondeeg; kant-en-klare wontonvellen van de toko

- 300 gram gepelde rauwe garnalen

- 2 centimeter geschilde gember, heel fijngehakt

- 1 teen knoflook

- 4 lente-uitjes in ringetjes
- 2 eetlepels bamboescheuten uit een blikje, gehakt

- 2 eetlepels dunne, zoute sojasaus
- ½ theelepel sesamolie

- 1 theelepel limoensap

- 1 eiwit

- Keukenmachine

- stoommandje

Hoe maak je het?
1. Maal alle ingrediënten (behalve de wontonvellen natuurlijk) in de keukenmachine tot een korrelige massa; niet helemaal fijn malen dus! 2. Leg de wontonvellen los van elkaar naast elkaar en wacht even tot ze een beetje zacht zijn; te harde, bevroren vellen zullen breken als je ermee aan de slag gaat. 3. Leg op elk velletje een volle theelepel van het mengsel. Bestrijk de randjes van de vellen met wat water en vouw de vellen dicht. Druk de randjes goed tegen elkaar aan. 4. Zet het stoommandje op een pan met kokend water op het vuur, leg de wontons in het mandje en stoom ze gaar in ongeveer drie minuten.


Wat smaakt er lekker bij?

Zoete chilisaus! Wij hadden er verder eigenlijk niks bij nodig; een flinke lading dumplings tezamen met een goede serie of fijne film vormen een prima avondmaal…. Maak je er minder, eet ze dan met bijvoorbeeld noodles en wat kort gebakken paksoi.