zondag 17 oktober 2010

Blauwe-kaas-taartjes


Een beetje gaar van het Bockbierfestival, een jarige maar werkende Lief in huis en zin in iets lekkers. Tijd voor mini quiches met blauwe kaas. Eén keer eerder maakte ik ze maar dat was niet zo’n succes. Het was kerst, er lag sneeuw en ik had een kater, en toen ik dacht slim te zijn en de rijst die ik gebruikt had bij het bakken van de deegbodems buiten in de tuin van mijn ouders te gooien, lieten de bodems los. Dit keer ging het beter. Overigens staat in het originele recept hoe je zelf deeg moet maken (met bloem, water en boter) maar daarvoor was ik vandaag te lui. Kant-en-klaar deeg dus. Net zo lekker, wel zo makkelijk.


Wat heb je nodig voor ongeveer 12 taartjes?

- 6 plakjes deeg voor hartige taart (diepvries)

- 25 gram boter

- 2 stengels bleekselderij

- 1 prei

- 2 deciliter slagroom

- 200 gram stilton kaas

- zout en peper

- 3 eierdooiers

- verse peterselie voor de garnering
- 25 gram walnoten

- muffinvorm voor minimaal twaalf taartjes

- deegroller en wat meel



Hoe maak je het?
1.
Verwarm de oven voor op 200°C. 2. Laat de plakjes deeg ontdooien en kneed ze daarna tot één bal. Maak de walnoten fijn in een vijzel en kneed deze door het deeg. 3. Maak twaalf kleine balletjes van het deeg en rol deze uit met de deegroller die je hebt bestoven met meel. Strooi ook wat meel op de ondergrind waarop je rolt, tegen het plakken. 4. Vet de muffinvorm in met een beetje boter en bekleedt de hokjes met het deeg. 5. Leg op elke plak deeg een stukje bakpapier, strooi daarover heen wat droge bonen of (goedkope) rijst en bak de deegbodems ongeveer vijf minuten. 6. Snijd de bleekselderij en de prei in dunne ringen, smelt de boter in een pan en stoof de groente zachtjes gedurende vijftien minuten. 7. Voeg twee eetlepels slagroom toe, verkruimel de kaas en roer deze door het mengsel heen. 8. Verwarm in een ander pannetje de rest van de slagroom tot net vóór het kookpunt en voeg dan de eidooiers toe. 9. Roer het goed door en voeg dan het kaas/groentemengsel toe. 10. Vul elk muffinhokje met het mengsel en bak de taartjes gedur
ende vijftien minuten in de oven. Garneren met peterselie.

Wat smaakt er lekker bij?

De taartjes zijn machtig dus een lunch op zich. Voor het avondeten eventueel aanvullen met een lichte salade.


1 opmerking: