woensdag 29 december 2010

Ui met tijm en...knoflook!



Het leuke van rode uien is dat ze - terwijl ze rauw heel scherp van smaak zijn - ze superzoet en zacht worden als je ze een tijdlang roostert. Met kerst deden wij dat met roomboter, knoflook en tijm, in de oven. Lekker als bijgerecht bij vlees, bijvoorbeeld.




Wat heb je nodig voor een
bijgerecht voor 4 personen?
- een stuk of 6 rode uien
- verse tijm
- 100 gram roomboter
- 1 bol knoflook
- vijzel
- ovenschaal

Hoe maak je het?

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal alleen de buitenste schil van de ui af en snijd een kapje van de onderkant zodat ze blijven staan. 2. Snijd de bovenkant kruislings in, tot iets over de helft van de uien. Dus de uien een beetje open, zet ze in de ovenschaal. 3. Kneus de takjes tijm voorzichtig in de vijzel; de takjes moeten wel heel blijven en vul de uien nu voorzichtig met de tijm, peper en zout, en blokjes boter. 4. Leg de tenen knoflook (ongeschild!) tussen de uien in de schaal en bak de uien ongeveer 35 minuten in de oven.



Wat smaakt er lekker bij?
De tenen knoflook die je op de bakplaat hebt meegeroosterd zijn na het roosteren zacht van binnen. Je kunt de gepofte knoflook er zo uitduwen en met de uien
opeten.
















1 opmerking:

  1. Hi Lotte,
    Ben weer helemaal bijgelezen.Ga zeker je tips uitproberen. Heb een goede jaarwisseling en de beste wensen voor het nieuwe jaar. Groeten, Athy.

    BeantwoordenVerwijderen