maandag 24 januari 2011

Soep met linzen, broodjes met blauwe kaas


Linzen en blauwe kaas is een hele lekkere combi die vraagt om een salade. Maar ik maakte vandaag linzensoep met blauwe-kaas-broodjes erbij. De soep is stevig dus prima als maaltijd.








Wat heb je nodig voor een grote pan soep (voor zo'n vier personen)?

- 1,5 blokjes tuinkruidenbouillon
- ongeveer 1,5 liter kokend water
- 1 teen knoflook
- 1 ui of 2 kleine sjalotten
- 5 stengels bleekselderij
- 1 prei
- 2 blikjes linzen
- 1 paprika (maakt niet uit welke kleur)
- een paar aardappels, voorgekookt (ik nam een zakje van de AH)
- een salami-achtige worst die je lekker vindt
- 1 kruidnagel

- 2 laurierblaadjes
- verse peterselie
- kruiden: peper, zout, en verder bijvoorbeeld kerriepoeder, paprikapoeder, kurkuma
- beetje olijfolie
- bruin stokbrood
- blauwe kaas

Hoe maak je het?
1. Verwarm de olie in een grote soeppan, snipper de ui en hak de knoflook fijn en fruit deze in de olie. 2. Snijd de prei in ringen en was ze. Was de stengels bleekselderij en snijd ze in stukjes. Snijd de paprika in blokjes. Bak deze groentes kort mee. 3. Kook intussen water in de waterkoker en voeg het kokende water samen met de bouillon toe. Doe de laurierblaadjes en de kruidnagel in de soep. 4. Breng het aan de kook en voeg intussen de linzen toe. 5. Doe als het water kookt de aardappelen erbij en laat het goed doorkoken. 6. Voeg intussen de kruiden toe, naar smaak, dus steeds tussendoor goed proeven! 7. Doe als de aardappels gaar zijn de in plakjes gesneden worst erbij en roer wat peterselie door de soep. 8. Als de soep op smaak is en de aardappels gaar genoeg is de soep klaar.

Wat smaa
kt er lekker bij?
Ik maakte er broodjes met blauwe kaas uit de oven bij. Blauwe kaas en linzen gaan heel goed samen. Snijd van een nog af te bakken bruin stokbrood een paar schuine plakken en leg hierop wat blauwe kaas. Leg de plakken in een voorverwarmde oven totdat de kaas gesmolten is en de broodjes knapperig zijn.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten