zondag 29 augustus 2010

Risottoballen Sicilian Style

Geheel en al geïnspireerd op de vakantie op Sicilië, maakte ik onlangs arancini: risotto-balletjes. Je kunt ze zo groot maken als je zelf wilt maar ik vind het formaat bitterbal eigenlijk het lekkerst. Op Sicilië hebben ze ze in veel groter formaat en in een soort piramidevorm maar dat komt eigenlijk neer op een grote hap risotto met relatief weinig korstje. Kleiner is lekkerder wat mij betreft.













Wat heb je nodig voor ongeveer 20 stuks?
- 1 theelepel saffraandraadjes

- 2,5 deciliter witte wijn

- 225 gram risotto

- 100 gram boter
- 1 ui, fijngehakt

- 1 grote teen knoflook, geperst

- 7,5 deciliter kippenbouillon van bouillontabletten
- 2 eetlepels verse tijm, de blaadjes van de takjes afgehaald

- 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt

- 100 gram mozzarella, in blokjes gesneden

- 75 gram droog broodkruim of gewoon paneermeel uit een pakje

- Olie
- Frituurpan of gewone pan voor frituren op het fornuis



Hoe maak je het?

1. Leg de draadjes saffraan in de wijn om te weken. 2. Smelt de boter in een grote pan, en bak hierin ui en knoflook 3 tot 4 minuten. Laat ze niet bruin worden; bak op laag vuur. 3. Maak de bouillon in een andere pan met het water en de bijbehorende hoeveelheid tabletten (zie de verpakking voor de verhouding). 4. Doe de tijm en de risotto bij de ui in de pan en bak het al roerend een minuut. Doe de wijn en saffraan erbij en roer tot de wijn helemaal is opgenomen door de risotto. Ga continu door met roeren terwijl je er steeds een paar soeplepels bouillon doorheen doet. Doe dit tot de bouillon op en de rijst romig is. 5. Neem de pan van het vuur en roer de Parmezaanse kaas erdoorheen. Spreid het mengsel dan uit over een grote schaal of bakplaat en laat het enigszins afkoelen. 6. Eenmaal afgekoeld rol je ballen ter grootte van een bitterbal van het mengsel. Maak telkens in het midden van de bal een gaatje en stop daar een blokje mozzarella in. De bal dichtmaken en door het paneermeel rollen. Goed bedekken met het meel! 7. En dan…frituren maar. In een frituurpan tot 180 °C of in een pan op het vuur met ver
warmde olie, in 3 tot 4 minuten. Frituur je zonder frituurpan en wil je weten of de olie in je pan heet genoeg is, laat dan een druppel water in de olie vallen. Sist de olie, dan is het heet genoeg. Laat de ballen na het frituren op keukenpapier uitlekken.

Wat smaakt er lekker bij?
Wij aten de arancini als onderdeel van de anti pasti; een plateau met Italiaanse hammetjes, kaas
en bijvoorbeeld gemarineerde artisjokken of aubergine.






2 opmerkingen:

  1. Wij hebben het net gemaakt en het was heerlijk!
    Kusss. Marleen & Remy

    BeantwoordenVerwijderen
  2. welke saus eet je erbij want zo is t te droog

    BeantwoordenVerwijderen