dinsdag 23 november 2010

Verslavende tortilla



Pas op want deze Spaanse aardappeltortilla blijkt zo verslavend te zijn dat je er meer van eet dan je eigenlijk zou moeten doen. Dat was althans wat er bij ons gebeurde.... Naast verslavend is ' ie ook hartstikke makkelijk om te maken, snel en nog best gezond ook.




Wat heb je nodig voor een grote tortilla voor ongeveer 3 personen?
- zes (biologische of vrije uitloop) eieren
- een half zakje geraspte (30+) kaas
- 300 gram aardappelschijfjes
- twee sjalotjes
- 1 teen knoflook
- een halve paprika
- 3 tomaten
- een half bakje kastanjechampignons
- 200 gram diepvrieserwten
- 100 gram chorizo, in plakjes
- peper en zout
- verse rozemarijn
- olijfolie

Hoe maak je het?
1. Verwarm de olie in een grote koekenpan (waar je ook een deksel bij hebt), snijd de ui en knoflook fijn en fruit ze zachtjes. 2. Snijd de paprika en tomaten in kleine stukjes en de de champignons in kwartjes en bak deze op laag vuur mee. Voeg ook de (al dan niet bevroren) erwten toe. 3. Bak in een andere pan de aardappelschijfjes bruin. 4. Snijd de plakjes chorizo in stukjes en bak deze mee met de aardappelen. 5. Maak een mengsel van de eieren, kaas, peper en zout en de naalden van de rozemarijn (naar smaak) en roer dit goed door. 6. Voeg de aardappel met chorizo bij het groentemengsel en giet hier overheen het eimengsel. Doe een deksel op de pan en zet het vuur laag zodat de onderkant van de tortilla niet aanbrandt. Wacht nu net zo lang tot het ei gestold is zonder dat je het heel droog laat worden. Snijd in stukken en serveer.

Wat smaakt er lekker bij?
Wij aten er kort gekookte broccoli bij, met een beetje zout.


donderdag 18 november 2010

Bijna Bio Soep


De caissière van de biologische winkel probeerde te raden wat ik ging eten maar kwam op basis van mijn boodschappen (tomatenblokjes, witte bonen, bleekselderij en paprika) niet verder dan “iets met tomaten, bonen en andere groenten”. Het zou een soep worden, met biologische en niet-biologische ingrediënten. Gezond en voedzaam en extra lekker met warm olijven-mozzarella-breekbrood van de Albert Heijn. De soep is natuurlijk ook lekker met niet-biologische groenten en wat betreft de kruiden moet je doen wat je zelf lekker vindt. Ook met de groenten kun je variëren maar zoals het hieronder beschreven staat, vind ik het het lekkerst.


Wat heb je nodig voor een grote pan soep (minimaal 4 personen)?
- 1 rode paprika

- 2 blikken witte bonen à 400 gram

- 2 blikken tomatenblokjes à 400 gram

- 4 stengels bleekselderij

- 300 gram bladspinazie (vers of uit diepvries)

- 200 gram diepvrieserwten

- kruidenbouillonblokje

- 1 teen knoflook

- 2 uien

- olijfolie

- peper en zo
ut + kruiden naar keuze (bijvoorbeeld paprikapoeder, basilicum, Italiaanse kruiden)
- brood

- geraspte Parmezaanse kaas


Hoe maak je het?

1.
Snijd de uien en knoflook fijn en fruit ze in olijfolie in een grote pan. 2. Was de stengels bleekselderij en snijd ze in dunne plakjes. Snijd ook de paprika in stukjes. Bak bleekselderij en paprika even mee met de ui en knoflook. 3. Giet hierbij ongeveer 1,5 liter water en doe het bouillonblokje erbij. Goed doorroeren en aan de kook brengen. 4. Voeg dan de tomatenblokjes toe, laat de bonen uitlekken in een vergiet en voeg deze ook toe. Doe de erwten erbij (hoeven niet van tevoren ontdooid te zijn) en – als je diepvriesspinazie gekozen hebt – de spinazie. Heb je verse spinazie wacht dan tot de laatste vijf minuten voorda
t je het toevoegt. 5. Proef de soep, voeg kruiden toe naar eigen smaak en laat de soep nog ongeveer tien minuten zachtjes doorkoken. 6. Garneer met een beetje Parmezaanse kaas en serveer met brood.

Wat smaakt er lekker bij?

Brood, bijvoorbeeld olijven-mozzarella-breekbrood uit de oven, van de AH.



zondag 7 november 2010

Sgroppino en een beetje spijt


Vandaag hadden we er allemaal een beetje spijt van maar gisteravond was het fijn: sgroppino van wodka, pro secco en citroen-sorbetijs. Supersimpel, erg lekker en kan zelfs prima na kaasfondue.













Wat heb je nodig voor zes glazen?
- 2 bakken citroen-sorbetijs
- ½ liter pro secco

- 100 milliliter wodka

- 1 limoen
- flutes of cocktailglazen

Hoe maak je het?

1.
Meng met een mixer het ijs, de pro secco en de wodka. Bovenstaande hoeveelheden zijn een indicatie; maak het zoals je het zelf lekker vindt. 2. Snijd de limoen i
n partjes en maak een inkeping in elk partje. 3. Verdeel de sgroppino over zes flutes of cocktailglazen en schuif een limoenpartje over de rand van elk glas.

woensdag 3 november 2010

Dimme’s tonkatsu met bimi, oesterzwammen, pittige mango en udon noodles


Vandaag een gastschrijver op mijn blog :-) Dimme maakt Japanse tonkatsu voor twee.







Na alle drukte van de afgelopen tijd leek het me goed om weer eens voor
mijn lieve vriendinnetje te koken. Ik wilde weer eens Japans te koken, maar tegelijkertijd iets nieuws uitproberen. De basis had ik snel bedacht; udon noodles (dikke Japanse noodles), tonkatsu (gepaneerde varkensfilet) bimi (een groente die op broccoli lijkt) en oesterzwammen gebakken in sojasaus. Maar ik wilde iets spannends en origineels toevoegen. De smaken zout en pittig waren gecoverd dus er moest iets zuurs of zoets bij. Ik besloot het risico te nemen, kocht een mooie rijpe mango en ging aan de slag.

Wat heb je nodig voor 2 personen?

- udon noodles (dikke Japanse noodles, te koop bij de toko)

- 1 schaaltje bimi (Albert Heijn)

- 1 bakje oesterzwammen

- 1 flinke varkensfilet

- rijpe mango
- Japanse sojasaus
- chilisaus
- cayennepeper

- panko (Japans paneermeel, bij de toko)
- wasabi-mayonaise (toko)

- shichimi (Japans zeven-kruidenpoeder, te koop bij de toko)


Hoe maak je het?
1.
Als eerst sneed ik een kwart van de mango in kleine blokjes en marineerde die in chilisaus, cayennepeper en sojasaus. Ik zette twee grote pannen met water op het vuur voor de bimi en de noodles. 2. Daarna begon ik met het bereiden van de varkensfilet voor de tonkatsu. De filet moet mals en dun geslagen worden met een vleeshamer om vervolgens gekruid te worden met shichimi. Haal de gekruide filet door een geklopt ei in een diep bord en paneer d
eze in panko. 3. Halveer de stronkjes bimi in de lengte. Als het water kookt, gaat de bimi in de ene pan en de noodles in de andere. 4. Bak de tonkatsu in een koekenpan met een goede laag olie of boter. 5. Snijd intussen de oesterzwammen zeer grof en bak deze in een beetje boter of olie. 6. Schep de bimi uit het kokend water, laat goed uitlekken en voeg bij de oesterzwammen. Scheut sojasaus toevoegen en de pan regelmatig schudden zodat niks aanbakt. 7. Houd de tonkatsu goed in de gaten en haal deze uit de pan zodra deze gaar en aan beide kanten bruin gebakken is. Eenmaal uit de pan snijd je de tonkatsu in dunne plakken. 8. Als de groenten klaar zijn, leg je ze even apart en bak je de mango kort in de koekenpan waar je de groente in hebt gebakken hebt. De mango wordt warm en zacht. 9. Schep de noodles op een bord, bedek met de oesterzwammen, bimi en mango. Leg de plakjes tonkatsu erover heen en bedek met tonkatsu saus en beetje wasabi-mayonaise.

Itadakimasu!



maandag 1 november 2010

Winter-eten


Het was zondag om vijf uur ’s middags al bijna donker en dat maakte dat ik zin had in winter-eten. Iets met rode wijn en knoflook. Het werd kip gestoofd in rode wijn, met spruitjes. Het recept bleek ‘Rick-proof’ wat betekent dat er geen melkproducten in zaten die onze buurjongen niet mag hebben. En dus werd het winter-eten voor drie, op de bank, met een deken en de laatste aflevering van The Unit seizoen 1.


Wat heb je nodig voor 4 personen?
- 2 rode uien

- 1 teen knoflook

- 50 gram boter

- 3 kipfilets (liefst bio of scharrel!)

- 125 gram kastanjechampignons

- 100 ml rode wijn

- 1 pot vleesfond (a 380 ml)

- 4 takjes verse rozemarijn

- Klein beetje bloem en een zeef

- 400 gram spruitjes

- Aardappelschijfjes/partjes/krieltjes die je lekker vindt


Hoe maak je het?

1. Sn
ijd de uien in ringen en hak de knoflook heel fijn. Verhit de boter in een pan en fruit de ui en knoflook zachtjes. 2. Snijd de kipfilet in blokjes en bak deze twee minuten mee in de pan, op hoog vuur. 3. Snijd de champignons in kwartjes en roer deze kort door de kip. 4. Giet de fond en wijn bij het kipmengsel en laat het op hoog vuur inkoken. De kip stooft nu gaar. Als de saus te dun blijft kun je ‘m wat dikker maken door een klein beetje bloem boven de pan te zeven en dit goed door het mengsel te roeren. Voeg de naalden van de rozemarijn ook toe en laat alles goed doorkoken. Breng op smaak met zout en peper. 5. Bereid intussen de aardappeltjes en kook de spruiten acht minuten. 6. Voeg als laatste de spruitjes toe aan het kip-wijnmengsel. Serveer de aardappels en het kip-wijnmengsel samen op een bord.

Wat smaakt er lekker bij?

In plaats van aardappelpartjes kun je zelf aardappelpuree maken van kruimige gekookte aardappels, melk, boter en peper en zout.