zondag 29 augustus 2010

Risottoballen Sicilian Style

Geheel en al geïnspireerd op de vakantie op Sicilië, maakte ik onlangs arancini: risotto-balletjes. Je kunt ze zo groot maken als je zelf wilt maar ik vind het formaat bitterbal eigenlijk het lekkerst. Op Sicilië hebben ze ze in veel groter formaat en in een soort piramidevorm maar dat komt eigenlijk neer op een grote hap risotto met relatief weinig korstje. Kleiner is lekkerder wat mij betreft.













Wat heb je nodig voor ongeveer 20 stuks?
- 1 theelepel saffraandraadjes

- 2,5 deciliter witte wijn

- 225 gram risotto

- 100 gram boter
- 1 ui, fijngehakt

- 1 grote teen knoflook, geperst

- 7,5 deciliter kippenbouillon van bouillontabletten
- 2 eetlepels verse tijm, de blaadjes van de takjes afgehaald

- 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt

- 100 gram mozzarella, in blokjes gesneden

- 75 gram droog broodkruim of gewoon paneermeel uit een pakje

- Olie
- Frituurpan of gewone pan voor frituren op het fornuis



Hoe maak je het?

1. Leg de draadjes saffraan in de wijn om te weken. 2. Smelt de boter in een grote pan, en bak hierin ui en knoflook 3 tot 4 minuten. Laat ze niet bruin worden; bak op laag vuur. 3. Maak de bouillon in een andere pan met het water en de bijbehorende hoeveelheid tabletten (zie de verpakking voor de verhouding). 4. Doe de tijm en de risotto bij de ui in de pan en bak het al roerend een minuut. Doe de wijn en saffraan erbij en roer tot de wijn helemaal is opgenomen door de risotto. Ga continu door met roeren terwijl je er steeds een paar soeplepels bouillon doorheen doet. Doe dit tot de bouillon op en de rijst romig is. 5. Neem de pan van het vuur en roer de Parmezaanse kaas erdoorheen. Spreid het mengsel dan uit over een grote schaal of bakplaat en laat het enigszins afkoelen. 6. Eenmaal afgekoeld rol je ballen ter grootte van een bitterbal van het mengsel. Maak telkens in het midden van de bal een gaatje en stop daar een blokje mozzarella in. De bal dichtmaken en door het paneermeel rollen. Goed bedekken met het meel! 7. En dan…frituren maar. In een frituurpan tot 180 °C of in een pan op het vuur met ver
warmde olie, in 3 tot 4 minuten. Frituur je zonder frituurpan en wil je weten of de olie in je pan heet genoeg is, laat dan een druppel water in de olie vallen. Sist de olie, dan is het heet genoeg. Laat de ballen na het frituren op keukenpapier uitlekken.

Wat smaakt er lekker bij?
Wij aten de arancini als onderdeel van de anti pasti; een plateau met Italiaanse hammetjes, kaas
en bijvoorbeeld gemarineerde artisjokken of aubergine.






Verboden focaccia

Ik weet het, ik weet het…Tonijn mag écht niet meer. Maar heel soms mag ik even zondigen van mezelf en dan maak ik een focaccia met tonijn-uit-blik, jalepeno’s en cheddarkaas….

Wat heb je nodig voor een lunch voor 2 personen?
- focaccia-brood van de Albert Heijn, om zelf af te bakken
- blikje tonijn in olie
- pot jalepeño pepers, in stukjes gesneden
- pakje cheddar kaas in plakjes

Hoe maak je het?
1. Laat de tonijn uitlekken en verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd het brood door de helft en snijd de beide helften open. 2. Beleg de vier plakken brood met de tonijn, de stukjes jalepeño’s en daarbovenop de plakken cheddar. 3. Leg de broodjes in de oven totdat de kaas gesmolten is.

Wat smaakt er lekker bij?
Het broodjes is vrij machtig (en daarmee perfect tegen een kater) dus iets erbij is voor de lunch niet nodig…



Pizza van de tv

Ik durf het bijna niet toe te geven maar laatst zag ik per ongeluk het programma van Carlo en Irene op zondagmiddag (sinds Unilever zich terugtrok als hoofdsponsor heet het programma niet langer Life and Cooking maar Life 4 You en is er eigenlijk helemáál niks meer aan). Maar goed, per ongeluk keek ik er naar. En toen zag ik iets heel lekkers voorbij komen: blini’s met zalm én pizza met zalm, uien en crème fraiche. Die laatste heb ik onlangs zelf gemaakt toen er een vriendin kwam eten. De blini’s moet ik nog uitproberen maar hier – onder het mom van beter goed gejat dan slecht bedacht – het recept voor de pizza.

Wat heb je nodig voor 1 pizza?

- 300 gram bloem

- 10 gram gist

- 1,5 deciliter lauw water
- scheut olijfolie

- 1 rode ui
in ringen
- 1 bakje sour crème of crème fraiche

- 250 gram gerookte zalm

- Zout


Hoe maak je het?

1.
Maak het deeg van bloem, gist, water en zout. Kneed deze ingrediënten door elkaar en pak het deeg daarna als bol in in vershoudfolie. Laat het een half uur rusten in de koelkast. Verwarm intussen de oven voor op 250 °C. 2. Rol het deeg daarna dun uit. Bestuif je werkblad met wat meel om te voorkomen dat het deeg blijft plakken. 3. Bak de bodem in acht minuten gaar. 4. Beleg de bodem met de room, de uiringen en de zalm.


Wat smaakt er lekker bij?
Een lichte salade.





Zelf wontons maken


Na het zien van één of ander vaag Japans kookprogramma waarin een hond (!) centraal staat, wist ik het zeker: ik moest en zou zelf wontons maken. En zo geschiedde.
















Wat heb je nodig voor ongeveer 24 stuks?

- 1 pakje wontondeeg; kant-en-klare wontonvellen van de toko

- 300 gram gepelde rauwe garnalen

- 2 centimeter geschilde gember, heel fijngehakt

- 1 teen knoflook

- 4 lente-uitjes in ringetjes
- 2 eetlepels bamboescheuten uit een blikje, gehakt

- 2 eetlepels dunne, zoute sojasaus
- ½ theelepel sesamolie

- 1 theelepel limoensap

- 1 eiwit

- Keukenmachine

- stoommandje

Hoe maak je het?
1. Maal alle ingrediënten (behalve de wontonvellen natuurlijk) in de keukenmachine tot een korrelige massa; niet helemaal fijn malen dus! 2. Leg de wontonvellen los van elkaar naast elkaar en wacht even tot ze een beetje zacht zijn; te harde, bevroren vellen zullen breken als je ermee aan de slag gaat. 3. Leg op elk velletje een volle theelepel van het mengsel. Bestrijk de randjes van de vellen met wat water en vouw de vellen dicht. Druk de randjes goed tegen elkaar aan. 4. Zet het stoommandje op een pan met kokend water op het vuur, leg de wontons in het mandje en stoom ze gaar in ongeveer drie minuten.


Wat smaakt er lekker bij?

Zoete chilisaus! Wij hadden er verder eigenlijk niks bij nodig; een flinke lading dumplings tezamen met een goede serie of fijne film vormen een prima avondmaal…. Maak je er minder, eet ze dan met bijvoorbeeld noodles en wat kort gebakken paksoi.