woensdag 23 februari 2011

Jíj je zin winter....


Ok ok winter: als jij het vertikt om plaats te maken voor de zomer, dan maak ik gewoon nog één keer een wintermaal. Zuurkool-ovenschotel!










Wat heb je nodig voor vier personen?

- 2 zakjes zuurkool
- 4 porties aardappelpuree, zelfgemaakt of bij hoge uitzondering uit een zakje...

- 500 ml melk
- 500 gram rundergehakt

- pot appelcompote
- geraspte kaas

- kruiden: peper, zout, paprikapoeder, kruiden die je lekker vindt

Hoe maak je het?
1. Verwarm de oven voor op 200 graden celsius en bak het gehakt in een pan zonder olie. Kruid het gehakt met de kruiden die je lekker vindt. Sowieso zout en peper! 2. Maak de aardappelpuree. Als je verse puree maakt, schil en kook je aardappelen (of je neemt een zakje voorgekookte en geschilde aardappelen) en stamp je ze fijn met de melk. 3. Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet. 4. Doe in een ovenschaal achtereenvolgens het gebakken gehakt, de zuurkool, de puree en de appelcompote. Strooi hier de kaas overeen en zet het ongeveer 20 minuten in de oven of tot wanneer het gerecht warm van binnen is.

Wat smaakt er lekker bij?
Niks, want deze ovenschotel is vullend zat :-)






zondag 30 januari 2011

It's all about the jalapeño's

Bij nacho's uit de oven gaat het eigenlijk allemaal om de jalapeño-pepers. Maar omdat onze voorraad op was en de winkel waar ik mijn boodschappen deed die niet had, kocht ik voor één keertje andere pepers. Best lekker maar niet zo lekker als de 'echte'. Het gerecht had gelukkig genoeg andere lekkere (en o zo slechte...) ingrediënten om alsnog goed geslaagd te zijn. En ik ga een nieuwe voorraad jalapeño's aanleggen.

Wat heb je nodig voor 1 ovenschaal nacho's?
- 1 zak nachochips, maakt niet zoveel uit welke smaak maar ik neem altijd gewoon naturel
- paar tomaten
- zakje taco-kruiden
- paar lente- of bosuitjes
- stuk cheddarkaas (of andere, eventueel geraspte, kaas)
- zure room of crème fraiche
- jalapeño pepers
- ovenschaal

Hoe maak je het?
1. Verwarm de oven voor op 180 graden. 2. Leeg de zak chips in een ovenschaal.
Strooi taco-kruiden oven de chips heen, naar smaak. 3. Snijd de tomaten, de ui en de pepers in stukjes en meng die door de chips heen. 4. Verdeel de room over de chips en rasp de cheddar over het geheel heen. 5. Zet de schaal in de oven en verwarm het ongeveer tien minuten, totdat de kaas gesmolten is.

Wat smaakt er lekker bij?
Van dit hapje is heel makkelijk een avondmaal te maken. Voeg dan naast de groenten ook gebakken gehakt toe, en doe er bijvoorbeeld ook bruine bonen, mais en paprika bij. Lekker met een salade van sla en avocado.

maandag 24 januari 2011

Soep met linzen, broodjes met blauwe kaas


Linzen en blauwe kaas is een hele lekkere combi die vraagt om een salade. Maar ik maakte vandaag linzensoep met blauwe-kaas-broodjes erbij. De soep is stevig dus prima als maaltijd.








Wat heb je nodig voor een grote pan soep (voor zo'n vier personen)?

- 1,5 blokjes tuinkruidenbouillon
- ongeveer 1,5 liter kokend water
- 1 teen knoflook
- 1 ui of 2 kleine sjalotten
- 5 stengels bleekselderij
- 1 prei
- 2 blikjes linzen
- 1 paprika (maakt niet uit welke kleur)
- een paar aardappels, voorgekookt (ik nam een zakje van de AH)
- een salami-achtige worst die je lekker vindt
- 1 kruidnagel

- 2 laurierblaadjes
- verse peterselie
- kruiden: peper, zout, en verder bijvoorbeeld kerriepoeder, paprikapoeder, kurkuma
- beetje olijfolie
- bruin stokbrood
- blauwe kaas

Hoe maak je het?
1. Verwarm de olie in een grote soeppan, snipper de ui en hak de knoflook fijn en fruit deze in de olie. 2. Snijd de prei in ringen en was ze. Was de stengels bleekselderij en snijd ze in stukjes. Snijd de paprika in blokjes. Bak deze groentes kort mee. 3. Kook intussen water in de waterkoker en voeg het kokende water samen met de bouillon toe. Doe de laurierblaadjes en de kruidnagel in de soep. 4. Breng het aan de kook en voeg intussen de linzen toe. 5. Doe als het water kookt de aardappelen erbij en laat het goed doorkoken. 6. Voeg intussen de kruiden toe, naar smaak, dus steeds tussendoor goed proeven! 7. Doe als de aardappels gaar zijn de in plakjes gesneden worst erbij en roer wat peterselie door de soep. 8. Als de soep op smaak is en de aardappels gaar genoeg is de soep klaar.

Wat smaa
kt er lekker bij?
Ik maakte er broodjes met blauwe kaas uit de oven bij. Blauwe kaas en linzen gaan heel goed samen. Snijd van een nog af te bakken bruin stokbrood een paar schuine plakken en leg hierop wat blauwe kaas. Leg de plakken in een voorverwarmde oven totdat de kaas gesmolten is en de broodjes knapperig zijn.